20. De controle over je leven terugkrijgen

Luister je liever?

Als er veel veranderingen in je leven plaatsvinden, kan dit je het gevoel geven dat je de controle kwijt bent. Veel mensen vinden dat een onprettig gevoel en proberen zich er soms zelfs tegen te verzetten. Misschien ben jij wel één van hen? In dit artikel deel ik 3 tips om grip op je leven te krijgen bij verandering.

Het onprettige gevoel wanneer je een grote verandering doormaakt kan verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan onzekerheid over vragen als ‘Wie ben ik?’ en ‘Waar sta ik in het leven?’. Het kan ook voortkomen uit een gevoel van onmacht. Het gevoel dat je niet – of in ieder geval niet op dit moment  – kunt handelen, omdat alles in beweging en verandering is. Het gevolg: slapeloze nachten, niet lekker in je vel zitten en misschien zelfs wel minder goed voor jezelf zorgen. 

Herken jij jezelf in deze gevoelens? Of heb je ze weleens gehad en wil je graag weten hoe je in zo’n situatie toch grip op je leven kunt krijgen? Ik bied je graag drie waardevolle tips:

Tip 1: geef niet alles direct een betekenis

Onthoud dat alles je uiteindelijk verder zal brengen en vertrouw erop dat je het grotere plaatje achteraf zult zien. Ik weet dat dit vaak makkelijker is gezegd dan gedaan, maar ik leg het graag aan je uit. Veel van ons proberen in het moment – wat heel menselijk is – betekenis te geven aan wat we op dat moment doormaken. Het is een manier van omgaan met onmacht en onzekerheid. Het risico hiervan is dat je de rest van je leven ‘on hold’ zet, omdat je betekenis probeert te geven aan de verandering waarmee je te maken hebt. De focus van jouw bewustzijn en waar je leven om draait, komt hierdoor volledig te liggen in het gebied waar die veranderingen optreden. Hierdoor raak je gefixeerd waardoor je -ironisch genoeg- juist de grip en controle kwijtraakt. Je hele leven gaat onbewust draaien om dat ene probleem, situatie of verandering. 

Nee, je kan niet voorkomen dat je gedachten er regelmatig naartoe dwalen. Je kunt ook niet voorkomen dat er toch momenten zullen zijn dat je gaat nadenken over de grote betekenis van dit alles. Ik wil je ook zeker niet tegenhouden om erover na te denken. Je hersenen doen dit op de achtergrond namelijk toch wel: een nieuwe visie voor de toekomst creëren. Ik wil je alleen meegeven dat je er niet krampachtig over moet gaan nadenken en piekeren of er een betekenis aan moet geven. Dat is niet wat je verder gaat helpen. 

Tip 2: vecht er niet tegen en verzet je niet

Ik vergelijk een onverwachte verandering graag met een auto die slipt. Als je auto slipt, heb je even geen grip meer op wat er gebeurt. Een ontzettend naar en eng gevoel. Je eerste automatische reactie is natuurlijk het stuur omgooien. Tegen de richting insturen, in de hoop dat je zo weer recht op de weg komt. Maar juist dit zorgt ervoor dat je helemaal de controle verliest. Tijdens elke slipcursus zul je leren dat je níét volledig moet tegensturen, maar juist meebewegen. Daardoor krijgen je banden en stuur weer grip op de weg. En dan kun je weer verder rijden zoals jij dat wilt.

In het dagelijks leven is het niet anders. Verandering levert stress op als je je enorm gaat verzetten of ‘tegensturen’. Je raakt daardoor juist je gevoel van controle kwijt en komt nog meer in paniekmodus. Op deze manier brand je jezelf in een hele korte tijd op, omdat het je zoveel energie kost. Dit houd je nooit lang vol. Zeker niet bij situaties of veranderingen die veel impact op je leven hebben. 

Soms is het beter om je over te geven aan de dingen die je overkomen. Meebewegen tot je weer grip hebt op het stuur en vanuit daar een nieuwe richting bepalen. En wie weet, is die richting wel beter dan je ooit had kunnen vermoeden.

Tip 3: creëer nieuwe routines en rituelen

De laatste tip die ik voor je heb, is om tijdens een (grote) verandering houvast te vinden aan andere dingen in je leven. Mijn ervaring is dat het creëren van een routine hierin erg waardevol is. Bijsturen zit ‘m daarom ook in het creëren van een routine en fijne rituelen die voor jóú werken. 

Een routine is iets wat je elke dag, week of maand doet. Het zijn dingen waar je op terug kunt vallen. Dit geeft houvast. Het kost nu eenmaal minder energie als je weet hoe je je dag begint of eindigt. Rituelen geven betekenis in je leven en zijn de extra stap in selfcare en connectie met jezelf. Dit mag natuurlijk ook iets kleins zijn. Bij rituelen kun je bijvoorbeeld ook denken aan iedere ochtend een uur mediteren of douchen. Rituelen geven vorm aan het kader dat gevormd wordt door routine. Ze geven verdieping op een aspect uit je leven dat voor jou heel belangrijk is. Misschien is dit wel een connectie met het universum, met God of hoe je er zelf invulling aan geeft. Het kan ook gaan om de connectie met jezelf: een selfcare-ritueel bijvoorbeeld. 

Als je in de basis al goed voor jezelf én die routine zorgt, dan ben je eigenlijk al gewend aan een bepaald level van selfcare en jezelf op de eerste plek zetten. Het cadeau dat je hiermee aan jezelf geeft, is dat het ook een routine wordt om keuzes te maken die goed voor je zijn. Ook bij grote veranderingen. Dit komt omdat je al gewend bent om naar je hart te luisteren en vanuit je hart te beredeneren. Ga daarom zeker niet voorbij aan het belang van routines en rituelen in jouw leven op het moment dat alles  om je heen in beweging is. Zeker als je een lange adem nodig hebt voor die verandering of situatie in jouw leven. Wat het leven ook op je pad brengt: vertrouw erop dat elke verandering je altijd zal terugbrengen bij jezelf.

Wil je meer weten over hoe je grip kunt terugkrijgen op je leven? De hele podcastaflevering van The Queencast is te beluisteren op o.a. Spotify en iTunes. Volg mij ook op Instagram voor meer tips om selfcare op liefdevolle wijze een plekje te geven in je leven.